/ by /   Ajankohtaista / 0 comments

Mavi-Kaluste Uulan blogissa:

Yksilölliset keittiöt valmistetaan mittatilaustyönä Raumalla

Keittiö on suomalaisen kodin kiistämätön sydän, mutta viime vuosina se on sulautunut yhä saumattomammin kodin muihin tiloihin, niiden ilmeeseen ja sisustukseen. Avokeittiöt ovat olleet valtavirtaa jo pitkään, mutta nyt keittiön ja olohuoneen raja on yhä häivytetympi, ja olohuonemainen tunnelma tuodaan keittiöön muun muassa piilottamalla pienkoneet ja siirtämällä kaapistojen painopistettä alas lattianrajaan. Keittiössä paitsi laitetaan ruokaa ja viihdytetään vieraita, monia se palvelee myös etätyötilana.

Avokeittiöllä on myös kriitikkonsa, joiden mielestä keittiö on seinättömyydessään suorastaan kadonnut nykykodista. Keittiön ovi on saatava kiinni, jotta käryt, kolinat ja ruoanlaittajan tunteet voidaan tarvittaessa eristää muusta kodista. Kun keittiö tehdään mittatilaustyönä, on lähtökohtana nimenomaan kodin asukkaiden tarpeet ja toimivien ratkaisujen kehittäminen. ”Parhaat ideani ja inspiraationi tulevat asiakkailta. Aito trendi nousee onnistuneesta ongelmanratkaisusta. Jos suunnittelu ei vastaa todelliseen tarpeeseen, se on pelkkä kikka”, puuseppä ja keittiösuunnittelija Manu Kuusistopainottaa.

Suunnittelutyö perustuu asiakkaan kuunteluun

Puuseppänä Manu ymmärtää miten ideat on mahdollista toteuttaa kauniisti ja käytännöllisesti, mutta suunnitteluun on panostettava. ”Käytän paljon enemmän aikaa suunnitteluun kuin asiakkaani tietävätkään. Se on työni ydin ja syy, miksi tämä työ kiinnostaa. Keskeisintä on toimivuus, sillä se tarkoittaa, että keittiö kestää aikaa.” Aika asiakkaan kanssa ja suunnittelun osuus koko prosessista ovat kasvaneet huomattavasti vuosien aikana. Mukaan ovat tulleet myös sisustussuunnittelijat, joiden kanssa Mavi-Kaluste tekee yhteistyötä. ”Me emme tarjoa mallistoa, vaan kuuntelemme asiakasta. Olemme tietoisesti pyrkineet pois standardeista, jotta meillä on luova vapaus, ja pystymme käyttämään kaiken tarjolla olevan tilan hyödyksi. Olemme erittäin joustavia, ’ei oota’ ei tarjota,” Manu kertoo.

Luonnonöljypohjainen maali joustaa ja elää yhdessä puun kanssa

Rauman Lapissa toimiva Mavi-Kaluste on valmistanut keittiöitä mittatilaustyönä yli 30 vuotta. Viimeisten kahdeksan vuoden aikana Mavi on rakentanut runkoja ja ovia yhä useammin vanerista. Vaneripintojen maalaukseen he valitsivat Uulan vesiohenteisen Kalustemaalin. ”Puuseppänä olen tuntenut Uulan perinnemaalit vuosikymmeniä. Keittiökaapeissa tavallisesti käytetyt komponenttimaalit eivät toimi aidolla puupinnalla, koska se elää, ja maalipintaan syntyy vähitellen pieniä hiusporeita. Uulan luonnonöljypohjaiset maalit puolestaan toimivat vanerin kanssa mainiosti, koska maalipinta joustaa ja elää puun mukana,” Manu selittää. Hajuttomana ja päästöttömänä sitä on myös miellyttävä ja turvallinen käyttää verstastiloissa. ”Perinnekeittiöissä saisi oikeastaan näkyä siveltimen jälki, mutta useimmiten käytämme maalaukseen kuitenkin ruiskua.”

Retrokeittiö rohkeilla väreillä

Vanerista valmistetut retrotyyliset keittiöt ovat ainutlaatuinen tuote, jota ei muilta valmistajilta helposti löydy. Ne ovatkin tuoneet Maville uutta nuorempaa asiakaskuntaa. Retrokeittiöissä uskalletaan leikkiä väreillä, mutta uskaliaammat värivalinnat ovat Manun kokemuksen mukaan löytäneet tiensä muutenkin suomalaisiin keittiöihin: ”2000-luvun alussa kaikki oli valkoista ja mustaa, mutta nyt kirkkaita ja voimakkaitakin värejä käytetään rohkeasti. Ihmiset haluavat myös keittiön ilmentävän heidän yksilöllisyyttään.”

Voisi sanoa, että myös Mavi-Kaluste yrityksenä on tekijöidensä näköinen ja ilmentää heidän yksilöllisyyttään. ”Me emme ole kasvuhakuinen yritys, koska meille on tärkeämpää se, että työ pysyy meidän omissa näpeissämme. Yksilöllisiä keittiöitä on vaikea tehdä, jos kasvaa bisnes edellä,” Manu pohtii. Manun tinkimättömyys on puhuttelevaa. Mavi-Kaluste on tunnistanut vahvuutensa ja päättänyt rohkeasti pitäytyä omissa arvoissaan. ”Elämäntapahan tämä on,” Manu kohauttaa vaatimattomasti naurahtaen harteitaan.

Alta pääset lukemaan alkuperäisen jutun, joka julkaistu Uulan sivuilla.